logo

Processierups bestrijders

Als u de laatste tijd de vijvers bezocht heeft dan zal u de overal aanwezige, opgehangen mezenkasten niet ontgaan zijn. Afgelopen jaar zijn de processierupsen vooral op ons complex bestreden door middel van vuur en opzuigen d.m.v. stofzuigers. Maar het kan ook anders, vooral ecologischer. Zie hiervoor onderstaand bericht van Vogelbescherming Nederland:

Natuurlijke bestrijding door vleermuizen, vogels en sluipwespen

Veel beter en goedkoper is het om de natuur ons een ‘ecosysteemdienst’ te laten bewijzen. Vogels, vleermuizen en sluipwespen kunnen onze partner zijn mits we een landschap helpen ontstaan waarin deze soorten zich thuis voelen. Aangezien bomen langs wegen niet oud mogen worden (takken zorgen dan voor gevaar) staan er slechts bomen met maar heel weinig nestgelegenheid voor vogels. Ter compensatie kan je zorgen voor grote aantallen nestkasten, waarmee je de holen broedende rupsenverslinders helpt. Kool- en pimpelmezen, maar ook boomklevers, voeren hun jongen grote aantallen rupsen. Vleermuizen eten de vlinders. Sluipwespen leggen hun eitjes in het lichaam van een rups, waarna de wespenlarf de rups stukje bij beetje opeet.

Nu is er in samenwerking met Scholengemeenschap Were Di, Gemeente valkenswaard en Ergon een project opgestart om op veel plaatsen waaronder op en nabij o.a. onze vijvers nestkastjes voor mezen te hangen. Hopelijk zal de overlast van deze veel jeuk veroorzakende Eikenprocessierups tot een minimum gereduceerd worden.

Bart Bruijnis

#